Стоматология «ПолиДент»
Професійна
сімейна
стоматологія
Facebook Instagram
* Специалист:
* Ваше имя:
* Телефон:
* E-mail:
* Сообщение:

осталось символов

Час роботи клініки «Полідент» /></a>
<a href=Запитати лікаря
Наші партнери

Методи та технології сучасного імплантологічного лікування у питаннях та відповідях

Як підготуватись до операції імплантації? Яке обстеження потрібне?

Почнемо з протипоказань та показань:

  • Показання до дентальної імплантації. Відсутність одного, кількох чи всіх зубів (за винятком зубів мудрості). Будь-який зуб будь-якої локалізації у будь-який час можна протезувати коронкою на імпланті.
  • Протипоказання. Їх можна розділити на два види: абсолютні (непереборні) та відносні (розв'язувані).

Можна встановлювати імпланти пацієнтам з цукровим діабетом будь-якого типу, при аутоімунних захворюваннях у стадії ремісії тощо. Якщо йдеться про компенсовані форми захворювань та умову дотримання пацієнтом усіх рекомендацій лікаря. Вік не відноситься до протипоказань.

Нестача кісткової тканини давно не є перешкодою для дентальної імплантації. Можливості сучасної оперативної техніки дозволяють у будь-якій ділянці зубного ряду відтворити потрібний обсяг кістки, необхідний установки імпланта.

Мабуть, найсерйозніше протипоказання – це погана гігієна ротової порожнини.

Передопераційне обстеження

Консультації суміжних фахівців

Найголовніший лікар в імплантології – це стоматолог-ортопед. Мета нашої роботи – якісні, надійні та естетичні зубні протези з опорою на імпланти. Дентальний імплантат – це лише опора протеза. Скільки таких опор буде, де вони розташовуватимуться, в якому положенні стояти – все це визначається конструкцією майбутнього протезу. Для цього потрібний лікар ортопед.

Якщо зуби відсутні давно, то у пацієнта часто змінюється прикус, аж до неможливості якісного та естетичного протезування. Тому в деяких випадках пацієнтам перед імплантацією (як і перед протезуванням взагалі) потрібна консультація ортодонту та, можливо, ортодонтичне лікування.

Санація порожнини рота

У порожнині рота має бути чистота, відсутність гострих та потенційно небезпечних запальних процесів, таких як хронічний пульпіт, пародонтит чи періодонтит у стадії загострення тощо.

Дуже рекомендується перед дентальною імплантацією (як і перед будь-якою іншою хірургічною операцією в порожнині рота) пройти сеанс професійної гігієни: за допомогою ультразвуку та AirFlow видалити зубний камінь та наліт, а також отримати рекомендації щодо гігієни порожнини рота.

Діагностичні моделі та WaxUp (макет майбутньої роботи)

Мета роботи імплантолога – якісне, довговічне та надійне протезування, а не встановлення імплантів. Імпланти – це опора протеза, а чи не сам протез. Отже, розмір, кількість, фірма, країна, виробник і локалізація імплантів залежать, насамперед, не від фантазії хірурга, а від завдань, які ставить перед ним стоматолог-ортопед.

Wax-up

Щоб поставити імпланти у правильне положення, потрібно чітко уявляти, яким буде протез. Для цього існує wax-up (воскове моделювання він макет майбутньої роботи).

Ми робимо його у тому випадку, якщо позиціонування імплантів викликає труднощі. Наприклад, у випадках відсутності кількох зубів або при плануванні протеза складної конструкції.

За восковими моделями можна не тільки чітко уявити та показати пацієнту, чим закінчиться лікування, але й правильно позиціонувати імпланти, розрахувати їх діаметр та положення:

Функціональна діагностика зубощелепної системи

Тривала втрата зубів призводить до нерівномірних навантажень у зубному ряду, переміщення сусідніх зубів, порушення прикусу, змін у скронево-нижньощелепних суглобах та жувальних м'язах, а також впливає на об'єм кістки та слизової оболонки в області відсутніх зубів.

Завдання лікаря – не тільки зробити красиво, а й відновити нормальну функцію, усунувши наслідки втрати зубів. Для цього потрібно зрозуміти, що сталося після втрати зубів. Для цієї мети служить функціональна діагностика зубощелепної системи.

Зрозуміло, у неускладнених випадках (поодинокі імпланти, відсутність проблем із прикусом тощо) у ній немає гострої необхідності.

Комп'ютерна томографія

Мабуть, це основне дослідження перед операцією імплантації, яке необхідно проводити у 100% випадків. Не можна розпочинати операцію імплантації, не маючи даних комп'ютерної томографії. А якщо ні, то можна серйозно нашкодити здоров'ю пацієнта.

Комп'ютерна томографія дозволяє оцінити конфігурацію, обсяги та структуру кісткової тканини в зоні передбачуваної операції. І правильно підібрати необхідний розмір імплантату.

Що потрібно знати про методи імплантації?

  • імплантація — это всего лишь часть комплексной стоматологической реабилитации. И то, что установка имплантата неотделима от его последующего протезирования. Без него любая, даже самая сложная имплантологическая операция бесполезна.
  • схема імплантації прив'язується до схеми протезування. Іншими словами, рішення про те, які будуть імплантати, куди їх поставити і в якій кількості, приймає той, хто їх протезуватиме. У нашому випадку це лікар-ортопед.
  • Третє і, мабуть, найголовніше — після інтеграції імплантат потрібного розміру має опинитися в потрібній точці зубного ряду — тільки так його можна нормально протезувати. Але через дефіцит кісткової тканини це не завжди можливо — саме тому ми вдається до різних методик нарощування кісткової тканини і ясна.
  • будь-яка хірургічна операція (в т. ч. імплантація) повинна бути доцільною і раціональною. Інакше кажучи, має наносити організму якнайменше травматичний вплив. Чим простіше втручання (з дотриманням усіх вищезазначених пунктів, зрозуміло), тим менше проблем буде в найближчому і віддаленому післяопераційному періоді.

Які є види імплантації?

Відстрочена імплантація.
Те, що іноді називають «класичною» імплантацією, зазвичай проводиться через деякий час після видалення зуба . При цьому мінімальний термін, при якому можливе встановлення імплантату після видалення - 6-8 тижнів. Найголовніша перевага відстроченої імплантації – висока передбачуваність. Це означає, що, починаючи операцію імплантації, ми точно знаємо, що закінчимо її так, як планували. Це надійна методика, що має широкий діапазон можливостей і забезпечує хороший результат.
Відстрочена імплантація з одномоментною пластикою кісткової тканини.
Довга відсутність зубів призводить до зміни розмірів і форми кістки в зоні віддаленого зуба. Також до неї може привести неакуратна процедура видалення зубів, тривалий запальний процес і т. д. Ступінь втрати кістки може бути такий, що головне правило імплантології - установка імплантату потрібного розміру в потрібне положення, - стає нездійсненним. У цих випадках вдаються до так званої «остеопластики», нарощування кісткової тканини в області імплантату.
Негайна імплантація.
Якщо навколо лунки зуба, що видаляється, існує достатній обсяг кісткової тканини, відсутня гостре запалення (болі, набряк і т. д.), то має сенс встановити імплантат відразу ж після видалення зуба. Ця методика має цілу низку переваг — зменшується час стоматологічного лікування, результат виходить більш естетичним і функціональним за рахунок меншої усадки кістки та швидкого відновлення жувальної функції. Крім того, нерідко ми можемо провести повне відновлення зуба (тимчасовою реставрацією) в один прийом.

Чи можна поставити імплантат одразу після видалення зуба?

Можна, якщо виконано такі умови:

  • відсутні ознаки гострого запалення в області зуба, що видаляється. Інакше кажучи, зуб не болить, набряку немає, жодних серйозних рентгенологічних змін у верхівках зуба немає.
  • об'єми кісткової тканини, що залишилася після видалення зуба, достатні для забезпечення первинної стабільності імпланту. Тобто має взагалі існувати можливість зафіксувати імплант.
  • обсяги слизової оболонки є достатніми для максимального закриття післяопераційної рани. Навіть якщо імплантат встановлюється одразу з формувачем.
  • у лікаря немає сумнівів щодо успіху даної маніпуляції.

Якщо якісь сумніви є чи не виконано хоча б одну вищезгадану умову, то від негайної імплантації краще відмовитися на користь відстроченої.

Скільки часу потрібно чекати після видалення зуба, перш ніж поставити імплант?

Якщо поставити імплант одразу не вдалося, то необхідно дочекатися, поки відновиться об'єм кісткової тканини в області лунки віддаленого зуба. У середньому це відбувається за 1-2 місяці. Довше чекати не потрібно, оскільки після видалення зуба кісткова тканина та слизова оболонка зменшуються в обсязі (відбувається атрофія), що може суттєво ускладнити подальше лікування.

Скільки часу займає операція дентальної імплантації та наскільки вона болісна?

При неускладненій ситуації установка дентального імпланту займає в середньому 10-20 хвилин. Така операція абсолютно безболісна та завжди закінчується успішно. Післяопераційний період після дентальної імплантації проходить, як правило, відносно комфортно та спокійно.

Тимчасова коронка ставиться на імплант відразу чи краще зачекати?

Якщо не йдеться про естетично значиму зону. краще почекати. Причини ті самі, що й за негайної установки формувача ясна.

Скільки часу має пройти від операції встановлення імпланту до протезування?

Нам необхідно, щоб імплантат остеоінтегрувався. Іншими словами, він повинен прирости до навколишньої кісткової тканини, стати частиною організму пацієнта.

Терміни інтеграції імплантів займають, у середньому, 3-4 місяці на нижній щелепі та 5-6 місяців - на верхній. Різниця в термінах обумовлена тим, що кісткова тканина нижньої щелепи більш щільна та міцна.

Деякі імплантаційні системи через хитрощі свого дизайну допускають терміни остеоінтеграції в 1.5-2 місяці. Такий, наприклад, є знаменита шведська система Astratech.

Багато в чому, терміни остеоінтеграції залежать від віку пацієнта, стану його здоров'я та обсягів лікування (чи проводився синусліфтинг, кісткова пластика тощо). Отже, все дуже індивідуально.

Що надійніше і небезпечніше?

На сьогоднішній день, найнадійнішим, найдовговічнішим, найуніверсальнішим і найраціональнішим способом відновлення втрачених зубів є протезування з опорою на дентальні імпланти. Його успішність становить 98-99,9% у п'ятирічному періоді та 90-96% – у десятирічному. Це, до речі, набагато успішніше – ендодонтичного лікування зубів у тих же періодах.

Універсальність дентальної імплантації така, що ми можемо замістити будь-який дефект зубного ряду з мінімальними наслідками для організму.

Дентальна імплантація не несе жодної небезпеки, на відміну від знімних або мостоподібних протезів і ніяк не впливає на організм.

Про нас | Послуги | Статті | Новини | Контакти

Copyright © 2024 Полидент Все права защищены. Разработка и сопровождение сайта IT-Spectrum

Статистика сайта